O SOUBORU

Folklorní soubor Kalina vznikl na jaře roku 2002 pod záštitou obce Babice. I po více než dvaceti letech existence souboru a kontinuální obměně členské základny se stále s radostí věnujeme lidovým písním, tancům a obyčejům v jevištních úpravách. Nezapomínáme ani na uchovávání lidových obyčejů – například při štěpánské či velikonoční kolední obchůzce. Ve svém repertoáru se zaměřujeme na taneční projevy uherskohradišťského a uherskobrodského Dolňácka, stejně jako na tance z Kopanic a luhačovského Zálesí. Příležitostně se rovněž věnujeme tematickým tancům ke konkrétním událostem (viz REPERTOÁR).

V současnosti minimálně dvakrát do roka vystupujeme „doma“ v Babicích, kde každé léto pořádáme Mýtinkafest a příležitostně i jiné besedy u cimbálu a malá folklorní setkání. Dále jsme v nedávné době vystoupili například v Lipově, Starém Hrozenkově, Mariánských Lázních nebo na Soláni. Pravidelně nás taktéž můžete vidět v Uherském Hradišti pod Starou radnicí, a to při příležitosti Slováckých slavností vína (viz VYSTOUPENÍ).

V minulosti jsme rovněž několikrát reprezentovali náš region i v zahraničí – Slovensko, Francie, Polsko, Čína, Itálie, Slovinsko, Severní Makedonie. Když zrovna nevystupujeme, organizujeme různé společné interní akce jako každoroční prázdninové soustředění nebo víkendový vodácký zájezd na Vltavu, účastníme se folklorního turnaje v kopané nebo se zapojujeme do dobročinných akcí jako společné darování krve v Uherskohradišťské nemocnici, dobrovolnické úklidové akce Ukliďme Česko, sbírky pro Kočičí depozitum Flíček v Nedakonicích nebo Běh pro Diakonii ve Starém Městě (viz GALERIE).

Vedle webových stránek můžete naše aktivity průběžně sledovat na našem Facebooku, Instagramu a TikToku.

V současnosti spolupracujeme s CM Olšavěnka s primášem Jiřím Kučerou. Dříve nás doprovázely CM Stanislava Gabriela, CM Cifra, CM Rováš, CM Slačáci, CM Tramín, CM Lintava, CM Josefa Marečka, CM Velehrad nebo CM Žandár –⁠ některé ze jmenovaných muzik nás příležitostně doprovází doposud.

Zkoušíme každý pátek od 18:30 a příležitostně v neděli od 9:00, a to v sále KD Babice nebo v prostorách tělocvičny babické základní školy.